ABC Încredere

ABC Încredere este un set de cartonașe pentru dezvoltare personală pentru cei mici creat de Ramona Cotruș, psihoterapeut și autor de cărți pentru copii.

Exemplu inițial era similar cu ceea ce am arătat mai sus și  designul pentru copii nu este tocmai aria mea de expertiză, dar am vrut să fiu de ajutor pe cât posibil așa că am dezvoltat formula prezentată mai jos.

Odată ce am prezentat exemplul acesta pentru două cartonașe, mi-am dat seama care era cantitatea de muncă necesară pentru dezvoltarea ilustrațiilor și bazat pe bugetul redus accesibil Ramonei ca și publicator individual, nu aș fi putut fi de ajutor.
 
Dar grija cu care Ramona construise idea din spatele cartonașelor mi se părea foarte blândă și orientată spre detaliu. Așa că i-am propus colegului de crew, Atomei „The Plant” Andrei dacă nu vrea să preia partea de dezvoltare a ilustrației ca și un exercițiu, iar eu aș rămâne să ajut pe partea de art direction, design și packaging.
 
Și Plant s-a blocat puțin când a auzit că e vorba de 62 de ilustrații, trebuie să recunosc. Dar după puțin cântărit, am decis să facem ce putem să ajutăm.



Astfel, Plant, un ilustrator mult mai bun decât mine, a reușit să colaboreze de-alungul a două luni împreună cu Ramona, aducând schitele prezentate mai sus, în formula finală cu culoare și efecte prezentată mai jos.
 
Modul organizat de lucru al lui Plant a ajutat un proces care mie mi-ar fi luat 3-4 luni, la doar două luni cu tot cu ajustările necesare, iar art style-ul acestuia s-a mulat perfect pe proiect.
 
 
Apoi am preluat din nou batonul, pentru a integra noul set de ilustrații și text-ul specific fiecăruia, pentru a transmite funcțiile primare și secundare ale unui cartonaș ABC Încredere™.
 
Fiecare cartonaș prezintă o literă a alfabetului, o calitate pozitivă conținând acea literă prezentată la feminin și masculin și o mini activitate pe partea frontală. Pe verso-ul cartonașului, avem silabisirea atributelor prezentate pe față și o scurtă prezentare a acelei calități pe care cel mic o poate asimila.
 
 
După dezvoltarea cartonașelor, eram pregătit să trec la faza finală – cutia pentru cartonașe – când am fost contactați de Ramona care voia să ne transmită că ar vrea să integreze mai multe elemente în pachetul ABC Încredere™.
 
Eu și Plant turnasem deja o grămadă de ore în proiect din timpul personal, pentru a ne asigura de calitatea produsului în ciuda bugetului. După munca depusă la setul de ilustrații Plant a trebuit să părăsească proiectul pentru următoare problemă pe ilustrație, așa că am rămas eu cu întrebarea: Risc să fie toată munca ce am făcut-o până acum asociată cu produse făcute de altă echipă, care poate nu urmăresc același brief, sau mai bag câteva zeci de ore pro bono, ca să mă asigur că iese totul ok?
 
Având în vedere că studiul acesta de caz continuă, cred că vă dați seama ce am ales :))​​​​​​​
 
 
 
Lucrul la cutia în care vin împachetate cărțile a fost partea mea preferată din proiect. Întodeauna mi-a plăcut ideea de packaging design. Să desfac cutii pentru a-mi da seama cum sunt asamblate e unul din hobby-urile mele preferate. Așa că și în cazul cutiei ABC Încredere, am vrut să mă joc cu anumite detalii din procesul de creație al cutiei.
 
În principal sunt oarecum mândru de ideea de a altera icon-ul propus pentru Editura „OM Mare. OM Mic.” și localizarea acestuia în tăietura ce facilitează deschiderea pachetului. Acest detaliu (dacă procesul de fabricație este respectat) oferă un moment de „aha” cauzat de soarele care face cu ochiul către cel care deschide pachetul.
 
Acest moment este destinat părintelui care deschide pachetul bineînțeles și îl ajută să intre într-o stare jovială, similară cu a copilului cu care vor să parcurgă cartonașele.

Apoi următorul produs derivat din grafica de bază a pachetului de cartonașe a fost cărticica dimensiune B5 în care acestea pot fii citite mai ușor, pentru cei mici mici, care au nevoie de litere mai mari.

Pentru a include în pachet și o parte care să poată fii interactivă pentru copil fără supravegherea părinților, ca și activitate individuală, am creat cu ajutorul formulei de față a cartonașului un caiețel de colorat dimensiune A5. Spre deosebire de cărțile de colorat tradiționale însă, am ales să scădem opacitatea ilustrațiilor, pentru a indica culoarea și a crea o structură mai relaxată decât cea de contur negru pe alb.

Iar pentru a ține minte unde am rămas în activități, am dezvoltat și un semn de carte simplu care cel mic îl poate personaliza cu numele său.

 
Cum Ramona nu avea încă nimic dezvoltat pe partea de identitate, am dezvoltat o schiță a acesteia într-o formulă care să îi ofere un punct de pornire. Aceasta a fost implementată pentru identificare sau ca element grafic în mai multe aspecte din setul ABC Încredere.
 
 
Am generat și oferit și câteva vizualuri care să îi fie de folos Ramonei în prezentarea produsului în mediul online.
 
Odată ce am ajuns la cest punct, am atins undeva la peste 80 de ore peste bugetul proiectului așa că am fost nevoiți să predăm fișierele editabile și de print Ramonei și să sperăm că acestea vor fi implementate corect.
 

Alte proiecte