Traditional & Folclor

Traditional & Folclor sunt 2 colecții de NFT realizate în 2021 și inspirate din basme tradiționale și maghiare.

8946e9138302971.6237b41926966(1)

 

 La începutul anului 2021 piața NFT-urilor din România a început să se dezvolte prin colecția incipientă pe blockchain-ul Elrond, Strămoși. Această colecție este compusă din 10000 de NFT-uri cu un art style modern flat, inspirate de măștile din folclorul românesc. 

STATEMENT 

Clienta noastră a cumpărat un exemplar din această colecție și ne-a abordat să dezvoltăm împreună o colecție pe aceeași temă tradițională care să fie conectată la produsele acesteia IRL.
 
Nu am dezvoltat o colecție NFT până în acel moment. Aveam informații de bază, fiind un subiect dicutat în domeniile de graphic design și ilustrație, dar nu știam specificații detaliate. Așa că am abordat problema ca orice alt proiect de ilustrație.
 
Aveam direcția de dezvoltare (folclor românesc și maghiar), dar nu voiam să creem o colecție care să aibă același concept central ca a celor de la Strămoși. Mai degrabă opusul.
 
Strămoși având înfățisarea asemănătoare cu cea de „zmeu” din basmele tradiționale românești, am vrut să ne concentrăm pe partea opusă a monedei. Așadar NFT-urile din colecțiile Traditional (HU) și Folclor (RO) aveau să fie inspirate de eroii din basmele transmise în folclorul ambelor țări, care să „lupte” împotriva Zmeilor din colecția Strămoși pe blockchain-ul Elrond.
 
Dar care eroi?
 
Schițe preliminare
După documentarea necesară am ajuns la lista de personaje finală pentru colecțiile inițiale. Acestea fiind după cum urmează:
 
Traditional (HU) – Jack Ciorarul, Zâna Stejarului cu Trei Crengi, Bravul Prinț Miklos, Ciobănașul Paul și Cercelușca
 
Ilustrator: Atomei „thePlant” Andrei
 
Folclor (RO) – Baba Dochia, Ileana Cosânzeana, Făt-Frumos din Lacrimă, Prâslea cel Voinic și Luceafărul
 
Ilustrator: Mureșan „Ninja” Paul
 
Apoi am trecut la partea de dezvoltare a celor 10 ilustrații de bază, ghidați de descrierile acestor personaje în basmele proprii.
Dezvoltarea ilustrațiilor principale
„Dar de ce sunt grayscale?”, simt întrebarea. Pentru asta trebuie să derulăm povestea puțin înapoi. La începutul proiectului aveam impresia că și pe blockchain-ul Elrond se pot minta NFT-urile la fel de ușor ca pe Ethereum sau Solana, care au deja market-uri specializate în care se pot seta toate informațiile în momentul upload-ului. Și pe lângă acest detaliu, unul dintre lucrurile importante pentru noi a fost să creem o colecție care să nu arate a Mr. Potato Head, cu atribute multicolore și art style slab dezvoltat. Așa că am dezvoltat un proces semi-manual prin care de-a lungul a două săptămâni am generat toate cele 2000 de variante pentru colecții.
 
După ce am trimis fișierele clientei pentru a fi urcate pe platformă, surpriză!
 
Elrond fiind în fazele incipiente de dezvoltare, nu acceptă decât colecții generate prin algoritm, pentru a se putea astfel genera raritățile și metadata NFT-urilor. Așadar a trebuit să luăm la mână din nou toate ilustrațiile și să le rupem în layerele componente, pentru a putea regenera colecția cu ajutorul algoritmului. Mică problemă însă, ultimul punct de generare în procesul dezvoltat de noi era un Gradient Map asupra ilustrației grayscale, pentru a elimina problema atributelor curcubeice și nu este niciun mod de a face asta cu algoritmul de generare.
 
Tehnic vorbind, colecțiile sunt generate dacă ne luăm după atribute în format grayscale și apoi au avut adăugat manual atributul de gama cromatică, care a devenit astfel atribut fantomă. 
 
 

Scurte animații care arată diferitele atribute

 

 

 Scurte animații care arată etapele de lucru

Am creat 50 de gradiente diferite pentru procesul inițial de generare și nu voiam să fie nefolosite, iar ideea de a face o colecție cu atribut fantomă pur și simplu a fost soluția care a clickuit.
 
Așa că acest atribut fantomă a devenit oarecum epicentrul ambelor colecții. Ne place să ne gândim că acest atribut fantomă reprezintă lucrurile care le au în comun aceste tradiții și popoare învecinate de-a lungul istoriei. Așadar când ne uităm la cum pot fi colecționate aceste NFT-uri, atributul fantomă reprezintă elementul principal și funcționează asemănător cu culorile la cărțile de joc.
 
Aplicațiile NFT-urilor din colecțiile noastre fiind aceleași ca a oricărei lucrări de artă digitală, marketarea acestora este mult mai ușoară în cazul colecțiilor. Un NFT sau serie de NFT-uri cu gamă cromatică diferită o să fie mai dificil de implementat decât o colecție bazată pe variație de culoare la personaj sau variație de personaj cu gamă cromatică liniară.
 
Iar atributul principal fiind fantomă, încercăm să facem posesorii să colaboreze sau să facă schimburi pentru a-și implementa colecțiile. 
 
 

  Scurtă animație care arată schemele de culori utilizate ca atribut fantomă

 Acum haide să vorbim despre use cases și roadmap.

Colecțiile Traditional și Folclor au fost dezvoltate ca și colecții de artă digitală colectabilă. Scopul sponsorului colecției și al nostru deopotrivă a fost să readucem personajele din basmele tradiționale înapoi în discuție. Să aducem folclorul în actual și să oferim ilustrații de calitate și rezoluție ridicată pentru colecționari.
 
Așadar use cases-urile NFT-urilor sunt în primul rând de transferare a drepturilor de folosire comercială și non comercială asupra variantei de NFT achiziționată și apoi datorită rezoluției ridicate, NFT-urile pot fi folosite în aplicații de print IRL. De asemenea, în momentul mintării integrale a colecțiilor, orice posesor al unui NFT din colecțiile Traditional sau Folclor poate cere fișierele editabile specifice NFT-ului, care în cazul acestor colecții sunt format vectorial.
(cei care știu ce înseamnă asta tocmai și-au dilatat pupilele puțin). Acum că am reușit să finalizăm studiul de caz o să începem să prezentăm și aplicațiile IRL pe pagina de twitter a colecțiilor (link pe marketplace).
Fiecare deținător al unui NFT Tradițional sau Folclor beneficiază automat de reducere 20% la șabloanele tradiționale oferite de Șabloane Decorative Reutilizabile. De asemenea 20% din încasările făcute din vânzarea NFT-urilor merg căte Asociația „Casa Filip” din Cluj-Napoca.
 
Referitor la roadmap, fiind o colecție de artă digitală pură fără parteneri și alte beneficii nu am crezut că e nevoie de un roadmap. Plănuim desigur dacă colecțiile se mintează integral să lăsăm posesorii să aleagă eroii următoarelor colecții din folclor și să dezvoltăm mai multe produse,
dar am vrut să vedem inițial dacă există interes pentru aceste ilustrații.
 
Prima impresie, trebuie să recunoaștem că nu a fost foarte plăcută, cu numeroase probleme cu statusul de verificare a colecțiilor pe marketplace (proces ce a durat mai multe luni), hate comment-uri cum că colecția ar fi scam deoarece nu am dezvoltat Discord și Roadmap sau resell al produselor oferite giveaway la un preț de nimic, coborând astfel floor price-ul colecției.
 
După luni de muncă asupra proiectului, aceste lucruri au lovit destul de adânc și folosim acest mediu pentu a oferi partea noastră a poveștii:
 
NFT-urile au fost inițial create pentru a oferii artiștilor digitali oportunitatea de a-și monetiza la preț corect și într-o manieră safe cu ajutorul blockchain-ului creațiile pentru o eventuală integrare
în meta. Noi încercăm să păstrăm acea direcție. Înțelegem și observăm că există numeroase colecții cu conținut artistic de calitate redusă și astfel adaugă ceea ce noi numim bells and whistles, diferite beneficii pentru a motiva prețul NFT-ului chiar dacă calitatea artistică a acestuia este slabă. De asemenea observăm că există colecții de top care au ambele atribute. Dar această diversitate este necesară pentru dezvoltarea domeniului.
 
Colecțiile dezvoltate de echipa noastră sunt concentrate pe calitatea și aplicațiile ilustrației NFT.
Gândiți-vă la ele ca și la stock graphics pe steroizi, cu concepte bine puse la punct și fișiere de bază.
 
 
Acum faza amuzantă:
Colecțiile Tradiționale și Folclor au un set destul de particular de trăsături care demonstrează că sunt originale și aproape toate au originea în greșeli cauzate de capacitatea noastră de începători, la momentul respectiv, de a numi și genera colecția.
 
Aveți un NFT Tradițional sau Folclor original dacă eticheta de colecție de pe marketplace este în schimb BasmeUnguresti respectiv, BasmeRomanești. Așa le-a înregistrat sponsorul și le-a verificat, așa că acum e blocat.
 
Aveți un NFT Tradițional sau Folclor original dacă tickerul NFT-ului de pe marketplace Basm Unguresc #nn sau Personaj Basm #nn respectiv. Cam aceeași explicație.
 
Aveți un NFT Tradițional sau Folclor original dacă atributele NFT au nume ciudate, precum: Albu, Ileana, Normal și așa mai departe. De fapt, nu știam că putem numi atributele, așa că colaboratorul care ne-a ajutat cu procesul generativ a fost destul de amabil să genereze unele aproape random. 
 
 
Toate NFT-urile pot fi verificate 100% doar de creatorii colecțiilor, Visual-Light Crew. 
 
Mintează propriul NFT dacă consideri că colecția merită aici: Marketplace
 
Autentificați NFT-urile sau recuperați fișierele după ce colecția se mintează integral aici: Iată-ne!
 
Urmărește pagina de twitter pentru a primii anunțurile legate de colecții: Cip Cirip!
(acesta e singurul canal oficial pe care facem anunțurile!)
 
 
 

Vă mulțumim tuturor celor care au ajuns până la capăt și sperăm că acest lucru vă va ajuta în propriile eforturi în crearea de colecții NFT generative. Nu ezitați să lăsați un comentariu dacă mai aveți întrebări despre colecții.

 

 

Illustrations & Variations:
thePlant (Atomei Andrei) – Traditional
Ninja (Mureșan Paul) – Folclor
 

Art Direction, Graphic Design & Generative Process:

Ghost Custom Design (Nick Herciu)

Alte proiecte