METAMORFOZE 5

ARTIFICIAL+ CREATIVE HUMAN INTELLIGENCE



Suntem oameni creativi și oamenii noștrii au în momentul de față, teoretic, un conflict cu programele creative A.I. Noi considerăm că acest conflict însă este ca oricare alt conflict din societatea umană, doar o neînțelegere.

Creative A.I.-ul e un unealtă extrem de utilă pentru oamenii care știu ce să facă cu el... Adică pentru artiști. Așa că acestă ediție semi aniversară de metamorfoze este o colaborare între artiștii visual light și creative A.I.

PĂI CUM VINE ASTA ?

Am luat mai multe programe de creative A.I. (Care nu o să le numim aici că nici ele nu numesc artistii de la care au sursa) și am generat cateva zeci de variante. Până aici face toată lumea, dar nu e de-ajuns. 

Asă că apoi am luat aceste variante, le-am tăiat în bucățele, am mai adăugat de la noi și am ajustat compozițional, cromatic și conceptual versiunile finale. Care apoi le vom transfera cu lavabilă și vopsea spray pe suprafața finală, cu finisările decise pe perete.


DE CE FACEM ASTA ?​


Pentru că zona creativă nu e un loc pentru conflicte, ci pentru colaborări și competiție sănătoasă. Vrem să demonstrăm că folosirea unui program de creative A.I. te face artist în aceeași măsură în care cumpărarea unui aparat foto, te face fotograf. Adică e un început… Da mai e de muncă hooo hooo…

Și un artist care deja a lucrat hooo hooo, o să scoată mereu un rezultat care pentru noi e mai creativ. Mai gândit. Cel puțin noi așa vedem situația.​


CONCEPT

Trăim în era informației avansate. Totul în jurul nostru se mișcă cu viteza luminii și este dificil să ne oferim atenția cuiva sau unui lucru fără să “pierdem oportunitatea” de a interacționa cu altceva. Cel puțin așa se simte din perspectiva noastră, a oamenilor.

Iar în această eră am primit de la cei dinaintea noastră, din era revoluției industriale, conceptul de a “salva timp”. Așa că pe modelul lor am creat mașinării și programe care să poată dezvolta muncă mai rapidă sau mai eficientă decât un om, ca oamenii să se poată concentra pe frumusețea vieții.

Acum, aproape 40 de ani, în Era Digitală, cred că am uitat însă, ca și societate, scopul de bază al automatizării și a dezvoltării inteligenței artificiale. Cel mai bun argument pe care îl pot oferi este faptul că printre faux A.I.-urile emergente, unele dintre cele mai cunoscute sunt cele de tip “Creative A.I.”, precum MidJourney sau Dall E. Acestea oferă artă rapidă dezvoltată din imaginile încărcate în bazele acestora de date. Pentru privitorul fără pregătire artistică, fac exact ce face un artist, dar mai repede și cum vrea utilizatorul [artiștii nu sunt așa ascultători de obicei :))]. Pentru o persoană ca mine, scriitorul acestui concept însă, diferența dintre un produs A.I. și unul creat de un C.H.I. [Creative Human Intelligence (artist)], este extrem de ușor de făcut. Cu antrenament însă și folosirea produsului de către persoane antrenate în zona artistică, acestea pot evolua în adevărați artiști cibernetici în următorii 10 - 20 de ani.

Însă nu am revenit la ceea ce am uitat de când tot procesul de automatizare a început, acum peste 100 de ani.

Scopul principal era să automatizăm muncile repetitive și periculoase pentru oameni, ca oamenii să se poată bucura de viață. Prima categorie de oameni care ar fi trebuit să fie ajutată de emergența A.I.-ului ar fi trebuit să fie oamenii creativi, însă am luat-o pe dos. Pentru că a fi ajutat nu înseamnă să facă altcineva pentru tine lucrul care îți place să-l faci mai repede, ca tu ca om să lucrezi mai mult sau să stai degeaba să consumi. A fi ajutat înseamnă să ai viața asigurată de A.I. și omul să poată să călătorească, să creeze, să gândească, să socializeze.

Așa că Metamorfoze ‘24, chiar dacă apreciază evoluția tehnologică, consideră că, colaborarea cu acesta este mai benefică decât dependența de ea. Vrem să apreciem C.H.I.-urile la fel ca și A.I.-urile și să ne imaginăm un viitor în care pot să coexiste, nu să se anihileze reciproc pentru ceva așa de mic ca și piața comercială.

Iar pentru a dovedi că noi C.H.I.-urile vrem să fim prieteni cu Creative A.I.-urile (dar noi suntem încă maeștrii), fiecare artist va începe lucrarea cu ajutorul unui Creative A.I., însă va aduce aportul său personal pentru finalizarea și transpunerea acesteia pe perete. Facem asta prin imaginarea activităților creative în viitorul apropiat.

O să creem și un mini-forum în care să dezbatem avantajele și dezavantajele A.I.-urilor creative, cu accent pe rezultatele care pot fi atinse de un artist care folosește aceste unelte față de o persoană fără afinitate artistică.

SCHIȚE ȘI SIMULĂRI ?​